T: 01 200 94 22 | E: info@ztr.si

Dan Guinnessovega bograča, 9. april

21.03.2022

Svetovna prestolnica bograča se od 14. februarja letos lahko tudi uradno pohvali z velikim dosežkom, skuhano in postreženo največjo količino bograča. Ekipi šestih kuharjev je lani v začetku septembra z 20 pomočniki v 16 urah uspelo pripraviti in skuhati doslej največjo znano količino bograča v kotlu, in sicer 1801 kilogram. 9. aprila bomo tako v Lendavi obeležili vpis v Guinnessovo knjigo rekordov.

Kuhanje rekordnega bograča je potekalo v sklopu lanskega Festivala Vinarium, ki ga je v sodelovanju z Občino Lendava pripravil Zavod za turizem in razvoj Lendava. V kuharski ekipi so bili poklicni kuharji, člani mestne in krajevnih skupnosti ter gasilci, ki so samo za praženje 400 kilogramov čebule potrebovali dobre tri ure. Vodja šestčlanske kuharske ekipe je bil Jožef Horvat, ob kotlu so vso noč vse do zaključnega dejanja, tj. tehtanja skuhane količine, pomagali Roman Žižek, Arpad Berki, Jože Činč, Ivan Breznik in Jože Felšö. Rekordni bograč je vseboval še štiri kilograme česna, 220 kilogramov govedine, 160 kilogramov divjačine, 300 kilogramov svinjine in 400 kilogramov krompirja, 22 kilogramov začimb in 12 litrov lendavskega vina.

Uradno tehtanje je pokazalo količino kar 1801 kilogram ali dobrih 300 kilogramov več, kot je bila prvotno načrtovana. Sledilo je razdeljevanje bograča med obiskovalce prireditve, na katere je čakalo več kot 3500 porcij te znamenite lendavske specialitete.

Zavod za turizem in razvoj Lendava bo v sodelovanju z Mestno skupnostjo Lendava 9. aprila pripravil Dan Guinnessovega bograča, ki bo posvečen obeležitvi prejetja Guinnessovega certifikata. Mestna skupnost bo kuhala bograč na trgu pred gledališko in koncertno dvorano, ob tej priložnosti bo v mestnem jedru v fotografijah obeleženo dogajanje lanskega 3. in 4. septembra. Obenem bo potekala tudi domača tržnica.

(Visited 37 times, 1 visits today)

Copyright © ZTR 2024, All Rights Reserved.